Kultura Poznań.pl

Muzyka

opublikowano:

Mamy apetyt na jazz!

Koncerty wokalistyki jazzowej organizowane przez poznańską Akademię Muzyczną zawsze wzbudzały wśród Wielkopolan ogromne zainteresowanie, a Aula Nova wypełniona była po brzegi.

. - grafika artykułu
fot. materiały prasowe

- Tym razem nawet 50% publiczności będzie dla nas wielką radością. Mamy dość trudności związanych z realizacją koncertów online. Dla słuchacza też nie jest już atrakcją spędzanie kolejnej godziny przed ekranem komputera. Żywimy nadzieję, że obecna sytuacja może się tylko polepszyć. Absolutnie zakładamy kontakt z publicznością - mówi prof. Katarzyna Stroińska-Sierant, kierownik Katedry Instrumentalistyki i Wokalistyki Jazzowej AM w Poznaniu.

Marcowy koncert nie bez powodu otrzymał tytuł Apetyt na jazz. - Chcemy nie tylko rozbudzić apetyt słuchaczy na muzykę jazzową w najlepszym wykonaniu, ale też podzielić się rozmaitymi smakami. W programie znajdą się bowiem "apetyczne" standardy: Tea for Two, Taste of Honey, Black Coffee, Breakfast Wine oraz jazzowe interpretacje arcydzieł J. Wąsowskiego i J. Przybory: Herbatka, Adio pomidory, Po kompocie, Truskawki z Milanówka. Studenci klasy wokalistyki jazzowej zaproszą widzów w kulinarną podróż po całym świecie, prezentując bogactwo muzycznych smaków, form, komponując je w rozmaitych proporcjach stylistycznych i wykonawczych. Ufamy, że bogaty repertuar podany zarówno w temperaturze hot (jazz), jak i cool (jazz), zaspokoi gusta najbardziej wymagających koneserów - dodaje Stroińska-Sierant.

Na estradzie zaprezentują się zarówno duety, jak i większe obsady wokalno-instrumentalne. A jak na koncert zapatrują się sami artyści? - Apetyt na jazz można ująć w tytuły i piosenki, które zawarte są w smacznej tematyce. Tytuły, które zawierają nazwy dań czy produktów, to tylko humorystyczny akcent większej idei. Apetyt na jazz to ciągłe posiadanie chęci do słuchania, odkrywania i dzielenia się muzyką. To głód muzycznych wrażeń, bycia z ludźmi i przeżywania każdego dźwięku, jak kolejnych kęsów dania. To tęsknota za dzieleniem się ułamkiem wolności, która tak pięknie staje się manifestem jazzowych improwizacji. To samo danie może zmienić smak przez szczyptę soli i przyprawy. Tak samo jest z muzyką. Ten sam utwór zagrany przez innego muzyka, z innym doświadczeniem i wrażliwością, może mieć zupełnie inną barwę. Podczas naszego koncertu zaprezentujemy muzyczne dania złożone z różnych dźwięków, pozwalających na spróbowanie nowych smaków jazzu. To tak, jakby jechać w podróż, która odkryje przed nami chęć życia, apetyt na muzykę, wspólne odczuwanie, bycie i słuchanie - mówi wokalistka jazzowa Zuzanna Babiak.

Katarzyna Nowicka

  • koncert wokalistyki jazzowej Apetyt na jazz
  • 20.03, g. 17
  • Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego, Aula Nova
  • wstęp wolny

© Wydawnictwo Miejskie Posnania 2021