
Wykład - Sztuka codzienności: Cukier krzepi - opowieść o słodzeniu i serwowaniu cukru
Wykład:
Cukier krzepi - opowieść o słodzeniu i serwowaniu cukru
O tym że "cukier krzepi" przekonywał Związek Cukrowników Polskich od 1931 roku sloganem autorstwa Melchiora Wańkowicza. Dzisiaj uważany za "białą śmierć" dawniej uchodził za lekarstwo. Traktowano go także jako luksusową przyprawę, ponieważ był bardzo drogi. A kiedy już trafił na stoły, to wymyślono naczynia do jego podawania - cukiernice. Początkowo były to zamykane na kluczyk metalowe pudełka, które w kolejnych stuleciach zmieniły się w przykrywane lub otwarte pojemniki z różnych materiałów.
Prowadzenie: Renata Sobczak-Jaskulska (MSU)
Koszt: 10 zł/ 1 zł uczniowie i studenci
Zapisy: 61 856 80 75
_
Kolejne spotkanie:
- 23.05 (sobota), godz. 13:00 - Japoński niezbędnik turystyczny - o dawnych i współczesnych pamiątkach z podróży.
O cyklu:
Sztuka Codzienności to umiejętność celebrowania życia - zanurzenie się w pięknie powtarzalności i przemiana zwykłych aktywności w niezwykłe doświadczenia.
Możesz nauczyć się tej sztuki podczas cyklu wykładów o przedmiotach, które od wieków wnoszą piękno do codziennego życia.
Wzbogać codzienność z zainteresowaniem przyglądając się przeszłości i uważnie obserwując teraźniejszość.
- Wydarzenie bez barier: brak informacji
