Kultura w Poznaniu

Kalendarium

a

Films for Food pokazy filmowe w ramach Poznań Food Days

2017-08-11 ( piątek ) – 2017-08-13 ( niedziela )
17:00-19:00
Nowe Kino Pałacowe, CK Zamek, ul. Święty Marcin 80/82, Poznań

Kategoria: Inne

FILMS for FOOD Poznań

Smaczny weekend, albo niezwykłe wydarzenie filmowe: przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, któremu towarzyszą poczęstunki dla widzów i inspirowane filmami kolacje.

"Films for Food" potrwa trzy dni a wśród zaprezentowanych filmów znajdą się między innymi głośny dokument "Czerwona obsesja" odsłaniający kulisy światowego rynku wina, "Mrówki na krewetce" dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu "W obronie jedzenia" Michaela Pollana. Każdego wieczoru będzie też można wziąć udział w specjalnych filmowych kolacjach, których menu powstaje z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami.
Przegląd jest elementem programu POZNAN FOOD DAYS, nowej inicjatywy kulturalno-kulinarnej stolicy Wielkopolski.

Repertuar:

  1. 11.08, g. 17 MRÓWKI NA KREWETKACH, reż. Maurice Dekkers
    W 2015 roku Rene Redzepi z legendarnej Nomy postanowił wyjechać na kilka tygodni z Kopenhagi - i ruszył do Tokyo. Wraz z zespołem przygotował swój pierwszy restauracyjny pop-up. "Mrówki na krewetkach" dokumentuje tę niezwykłą podróż, długie poszukiwania smaków i inspiracji, przygotowania 14 - daniowego menu (wyłącznie z japońskich składników) i wreszcie - uruchomienie czasowej restauracji w hotelu The Mandarin Oriental.
  2. 11.08, g. 19 CZERWONA OBSESJA, reż. Warwick Ross, David Roach
    Wino z Bordeaux, głos Russella Crowe'a, piękne francuskie krajobrazy i prawda o rynku wina - oto esencja dokumentu, który na zawsze zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski.
  3. 12.08, g. 17 W OBRONIE JEDZENIA, reż. Michael Schwarz
    "W obronie jedzenia" to tytuł jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana - amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Film jest udaną ekranizacją tej głośnej książki, która dla aktywistów żywieniowych na całym świecie stanowi rodzaj biblii.
  4. 12.08, g. 19 ŁOWCY OWOCÓW, reż. reż. Yung Chang
    Można spotkać ich w głębi dżungli w Borneo, w kanionach Hollywood Hills, na straganach na Bali, a nawet na własnym podwórku. To łowcy owoców, napędzani przez pasję odkrywania nieznanych, dziwnych i unikalnych smaków. Poświęcili swoje życie, aby stworzyć owocowy ogród Edenu w świecie zdominowanym przez uprzemysłowioną monokulturę, która produkuje rzeczy pozbawione smaku i zapachu.
  5. 13.08, g. 17 COOKING UP A TRIBUTE, reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez
    Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie. Wiedzą o tym bracia Roca - właściciele jednej z najlepszych restauracji na świecie, którzy zdecydowali się zawiesić działalność swojej restauracji i na pięć tygodni wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla "oryginalnych wersji", a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób, adaptując do stylu swojej restauracji i hiszpańskiej kuchni.
  6. 13.08, g. 19 MAŁŻE I MIŁOŚĆ, reż. Willemiek Kluijfhout
    Przepięknie sfilmowany film Willemieka Kluijfhouta odkrywający tajemnice fascynujących morskich stworzeń. Małże mają tylu samo miłośników co przeciwników. Dla wielu są rarytasem dostarczającym rozkoszy smaku, u innych budzą opór. Wśród miłośników małż jest kucharz Sergio Herman, który prowadził restaurację Oud Sluis, wyróżnioną trzema gwiazdkami przez przewodnik Michelin.

_

bilety: 20 zł

_
opr.LT

Bilety dostępne w: