Wielkopolanie już od ośmiu lat mają okazję zasmakować w rarytasach przygotowywanych według starych receptur. To właśnie takie produkty oferują Targi Smaki Regionów - kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju - gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby
w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich smakołyków nie znajdzie się w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny. Jest to też powód, dla którego takie organizacja jak Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić przed zapomnieniem, przyznając Kulinarne Perły w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Plan ekspozycji i godziny otwarcia
Wstęp wolny.
opr.sw