Kultura Poznań.pl

Varia

opublikowano:

Władcy smaku

Degustacje, konkursy, biesiady, propozycje dla najbardziej wybrednych podniebień i dla tych, którzy poszukują nowych doznań smakowych. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku zaprasza do stołu.

.
fot. materiały organizatorów

Jesteśmy tym, co jemy, dlatego coraz więcej z nas zwraca uwagę na to, skąd pochodzi żywność i jak jest przygotowywana. Na co dzień w bogatej ofercie kulinarnej nie jest łatwo wyszukać te najbardziej wartościowe. Takich wskazówek z pewnością co roku udziela w Poznaniu Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Kolejna edycja popularnej imprezy odbędzie się w dniach 15-19 sierpnia, a jej główną areną będzie Stary Rynek. Na straganach pojawią się jak zwykle wyroby z regionalnych kuchni całego świata, potrawy i napoje, których będzie można skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą. Jednym ze smakowych tematów przewodnich są w tym roku Bałkany. Wątek kuchni i kultury krajów byłej Jugosławii, a także Grecji i Bułgarii obecny będzie na wielu festiwalowych obszarach. Bałkańskie dania znajdą się zarówno na Starym Rynku, jak też w poznańskich restauracjach, a w spaleniu kalorii pomogą tańce w rytmie bałkańskich orkiestr.

Co roku dla poznańskich restauratorów organizowany jest konkurs na konkretne danie. W ubiegłych latach były to m.in. czernina czy tatar. W tym roku organizatorzy postawili na chłodnik, nie tylko w tradycyjnym, botwinkowym wydaniu. Chłodnik to przecież idealna zupa na upały, występująca w różnych formach w wielu regionach świata. Gazpacho, chłodnik tajski z mango i kokosowego mleka, arbuzowy z miętą, z awokado, krem z kukurydzy z krewetkami, egzotyczny koreański naengmyun (coś jak ramen na zimno). Możliwości i wyzwań jest wiele. Uczestnicy konkursu mogą wybrać odmiany klasyczne, bardziej rodzime, egzotyczne, jak też własne wariacje. Najważniejsze, aby zupy były zimne, orzeźwiające i oczywiście smaczne. Konkursowych chłodników (tak jak ubiegłorocznych czernin) będzie można skosztować na Starym Rynku, a przy okazji wesprzeć Drużynę Szpiku. Konkurs realizowany jest we współpracy z Poznańską Spiżarnią Biesiadników.

Festiwal Dobrego Smaku nie może się też obejść bez turnieju na Polską Nalewkę Roku. Do udziału zaproszono twórców domowych nalewek z całego kraju. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku, są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim, ujawniły swój wielki talent. Organizatorzy nie mają wątpliwości, że w domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają prawdziwe skarby.

Festiwal po raz pierwszy odbył się w Poznaniu w 2007 roku i od tego czasu niezmiennie utrzymuje wysoki poziom, przyciągając wszystkich spragnionych dobrego smaku. Impreza po raz kolejny została rekomendowana jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault & Millau.

Mateusz Malinowski

  • Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
  • 15-19.08
  • Stary Rynek
  • więcej na ofds.pl

© Wydawnictwo Miejskie Posnania 2019