Kultura Poznań.pl

Aktualności

opublikowano:

Dla widza i dla aktora

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję przebudowy siedziby Estrady Poznańskiej przy ul. Masztalarskiej. Zwycięski projekt przygotowała pracownia AMC, która zdaniem sądu konkursowego najlepiej odpowiedziała na oczekiwania Estrady. Do nowych wnętrz wejdziemy za 3-4 lata.

.
fot. AMC - Andrzej M. Chołdzyński

Dzisiaj przy ul. Masztalarskiej mieszczą się zarówno biura Estrady Poznańskiej jak i miejsca na wydarzenia kulturalne, przede wszystkim Scena na Piętrze i Galeria Oko/Ucho. Ponad stuletnia kamienica od dawna już nie spełnia współczesnych oczekiwań jakie stawia się przed miejscami przeznaczonymi dla kultury. Zmienić ma to przebudowa całego budynku. Jej koncepcja właśnie została wybrana.

Do finałowego etapu konkursu ogłoszonego w listopadzie ubiegło roku przeszło sześć prac. Sąd konkursowy pierwsze miejsce przyznał projektowi zgłoszonemu przez pracownię AMC - Andrzej M. Chołdzyński działającą w Warszawie i Lublinie. Miejsce drugie zajęła koncepcja autorstwa MXL4 ze Szczecina, a dwa projekty poznańskich pracowni: FrontArchitects i J.P. Woźny, zdobyły wyróżnienie. - Bardzo się cieszę, że Poznań wypięknieje, bo w tym miejscu będziemy mieli wspaniały gmach dla instytucji kultury. Miasto Poznań stawia na inwestycje w kulturze - mówił podczas ogłoszenie werdyktu Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

- Prace reprezentowały bardzo wysoki poziom i jest to dla nas wielka radość. To był merytorycznie bardzo dobry konkurs - dodawała Małgorzata Kempa, dyrektor Estrady Poznańskiej. - Przygotowując go bardzo dużo rozmawialiśmy także z pracownikami Estrady i sąsiadami, aby to miejsce jak najlepiej służyło widzom, ale też nam, którzy tutaj pracujemy - tłumaczyła.

Wybór pracowni AMC uzasadniono tym, że jej koncepcja kompleksowo i spójnie odpowiedziała na potrzeby zamawiającego. Po remoncie pojawią się nowe przestrzenie, jak zadaszony dziedziniec kamienicy oraz taras na dachu budynku, który będzie mógł pełnić funkcje m.in. kina letniego. Dolna sala będzie mogła pomieścić około 300 osób. Z kolei górna będzie wielofunkcyjna i maksymalnie wejdzie tam 200 osób. Przede wszystkim jednak zwycięski projekt ma najlepiej zaplanowaną we wnętrzu drogę dla widzów i aktorów, a przebudowane sceny zyskają możliwości jakich dotąd nie miały, tak w kwestiach scenografii czy urządzeń scenicznych, jak i komfortu oglądania.

- Mam nadzieję, że skoro nasz projekt spodobał się jury to inni odbiorcy też dostrzegą jego zalety - mówił Daniel Ciesielski, jeden z autorów zwycięskiej koncepcji z pracowni AMC. Pracownia ta ma już na swoim koncie podobne projekty rewitalizacyjne, m.in. budynku dawnego Centralnego Domu Towarowego w Warszawie czy - również w stolicy - mieszczącej się w zabytkowej kamienicy siedziby Polskiego Wydawnictwa Muzycznego.

Teraz rozpocznie się etap uzgodnień i negocjacji między zamawiającym a autorami zwycięskiej koncepcji. Następnym krokiem będzie przygotowywany projekt budowlany inwestycji. Według planów prace modernizacyjne mają być podzielone na etapy, tak by nie wyłączać całkowicie budynku z użytku. Ich pełen efekt ma być widoczny za 3-4 lata. - Są już zagwarantowane w budżecie środki na prace projektowe - mówił Jędrzej Solarski. - Na całość potrzeba ok. 40 mln zł, ale nie ma zagrożenia, że tych środków nie będzie.

Osobnym projektem jest natomiast rewitalizacja Skweru im. Romana Wilhelmiego, władze miasta chcą jednak by jego odnowa przebiegła w tym samym czasie co prace nad przebudową kamienicy przy ul. Masztalarskiej.

Jan Gładysiak

© Wydawnictwo Miejskie Posnania 2019