Kultura w Poznaniu

Aktualności

opublikowano:

Kino Kulinarne wraca na Transatlantyk

Organizatorom festiwalu udało się pozyskać sponsorów  i uruchomić w tym roku sekcję Kino Kulinarne, przygotowaną wspólnie z twórcami Berlinale. Transatlantyk startuje za dwa tygodnie.

. - grafika artykułu
Kadr z filmu "Finding Gaston"

Między 9 a 13 sierpnia widzowie będą mogli wziąć udział w pięciu seansach filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, połączonych z czterodaniową kolacją, inspirowaną poszczególnymi tytułami. W programie w tym roku: peruwiański "Finding Gaston" - o szefie kuchni Gastonie Acurio, niemiecki "Cooking Up a Tribute" - o kulinarnej podróży braci Roca, współwłaścicieli jednej z najlepszych restauracji na świecie, "Good Things Await" - historia jednego z ostatnich duńskich rolników - idealistów, "Sergio Herman, Fucking Pefect" - którego bohaterem jest Sergio Herman, szef kuchni 3-gwiazdkowej restauracji oraz amerykański "Sturgeon Queens" - historia kilkupokoleniowej żydowskiej rodziny, prowadzącej sklep z wędzonymi łososiami i śledziami.

Projekcje Kina Kulinarnego zaplanowano o g. 18.30 w Nowym Kinie Pałacowym, a kolacje - w restauracji Concordia Taste w pobliskiej Concordia Design. Bilety na projekcję wraz z kolacją kosztują 180 zł i będą niebawem dostępne za pomocą platformy eBilet.

Sprzedaż biletów na Galę Otwarcia i seanse Kina Łóżkowego już trwa. Od 31 lipca będzie można kupować bilety na pozostałe pokazy filmowe. Wejściówki na filmy w ramach Transatlantyk Docs i Konfrontacje kosztują 5 zł, na pozostałe sekcje - 15 zł. Nieodpłatne pokazy filmowe obejmują sekcje: Eko, Dziecięcy Klub Filmowy i Kino Trzeciego Wieku. Darmowe wejściówki na te cykle będzie można odbierać w kasach Multikina 51 i kina Rialto od g. 15 w dniu poprzedzającym seans oraz w dniu projekcji.

Karnet na 15 dowolnie wybranych seansów kosztuje 180 zł.

sk