Tytuł książki to nazwa słynnego bloga Elizy Mórawskiej, który śledzi ponad 100 tys. fanów z całego świata. Autorka prowadzi go od 6 lat i przez ten czas ugotowała mnóstwo najróżniejszych potraw. Nie dziwi więc, że w blogosferze jest już prawdziwą instytucją, która wyznacza kulinarne trendy. Za swoją działalność była wielokrotnie nagradzana. Jest uwielbiana za umiejętność stworzenia niezwykłego klimatu na swoim blogu. Dzięki interakcji z odbiorcami, przepisy są stale wzbogacane i przedstawiane tak, żeby każdy je zrozumiał. To wyjątkowa cecha, której nie posiadają tradycyjne książki kucharskie.
Pierwszą książkę kucharską Elizy Mórawskiej "White Plate. Słodkie" przygotowało Wydawnictwo Dwie Siostry z Warszawy. Nie jest to jednak zapis bloga. - Książka jest podzielona na cztery pory roku. W każdym dziale są wyjątkowe przepisy na dania słodkie, które tworzą klimat danego okresu. Jest też rozdział wyjątkowy pt. Miłość - mówi Maciej Byliniak z wydawnictwa. - Książka zawiera zarówno przepisy, które pojawiły się na blogu, jak i zupełnie nowe. Do tego niezwykłe zdjęcia współtworzące klimat tej książki - dodaje. W sumie w publikacji znalazło się 55 przepisów na tarty i torty, mazurki i babki, croissanty i pączki, serniki i brownie, muffinki i bezy. O daniach słodkich (i nie tylko) będzie można porozmawiać z Elizą Mórawską już w najbliższą sobotę, 15 grudnia w restauracji SPOT.
Jan Gładysiak
- spotkanie z Elizą Mórawską, promocja książki "White Plate. Słodkie"
- SPOT, ul. Dolna Wilda 87
- 15.12 (sobota), g. 17
- wstęp wolny