Kultura w Poznaniu

Varia

opublikowano:

Jednodniowy karnawał smaków

Poznań po raz drugi przyłączy się do obchodów międzynarodowego kulinarnego święta: Restaurant Day - w niedzielę, 19 sierpnia.

fot. materiały organizatorów - grafika artykułu
fot. materiały organizatorów

Idea Restaurant Day narodziła się w Finlandii. To właśnie tam - w kraju, w którym na co dzień uliczny handel gotową żywnością jest zakazany - po raz pierwszy w maju 2011 r. czterdziestu amatorów gotowania otworzyło swoje restauracje na jeden dzień. Pomysł szybko podchwyciły inne państwa (lokale gastronomiczne przyciągnęły rzesze smakoszy m.in. w Amsterdamie, Londynie, Sztokholmie, Zurychu, Nowym Jorku, Reykjaviku, Wiedniu oraz Tokio), w tym również Polskę. Poznań przyłączył się do akcji po raz pierwszy w tym roku, 19 maja. Wówczas o podniebienia poznańskich łasuchów walczyła prowadzona przez Aleksandrę Gerlach w parku przy Starym Browarze PUGA oraz MiSieTuPodoba - knajpka ulokowana w KontenerART.

Restaurant Day to szansa dla tych, którzy uwielbiają gotować i chcieliby popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami przed szerszą publicznością. Jednodniową restaurację, kawiarenkę lub bar może otworzyć każdy, w dowolnym miejscu (w biurze, w parku, na plaży, w domu, na podwórku). Organizatorzy tego przedsięwzięcia stawiają na oryginalność i różnorodność, dlatego jedyne ograniczenie dla uczestników stanowi ich własna wyobraźnia.

Podczas drugiego poznańskiego Restaurant Day będzie można skosztować rozmaitych potraw serwowanych przez 10 okazjonalnych restauracji rozmieszczonych w różnych punktach miasta (w KontenerART, w parku Mickiewicza, w parku Starego Browaru). Dodatkową zachętę mają stanowić przystępne ceny (bufet 20 zł, desery i napoje 5 zł) oraz możliwość oddania się przyjemności jedzenia na świeżym powietrzu, przy dźwiękach muzyki (ucztę dla ucha zapewni DJ Busha), w gronie rodziny i przyjaciół.

Karolina Gumienna

  • Restaurant Day
  • 19.08, g. 13.30
  • KontenerArt, park Mickiewicza, park Starego Browaru