Kultura Poznań.pl

Kalendarium

x

Targi Smaki Regionów

2018-09-29 ( sobota ) – 2018-10-01 ( poniedziałek )
10:00-18:00
MTP, Pawilon 3A, ul. Głogowska 14

Targi Smaki Regionów to kulinarne El Dorado pełne oryginalnej i smacznej żywności. Produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, ekologiczne, zgodne z trendem slow food - tego właśnie mogą spodziewać się gości targowi. Warto również pamiętać, że jest to także wydarzenie dla współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą wagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które ekologiczne pochodzenie czy też produkcja są potwierdzone certyfikatem.

Polska - kraj wielu smaków

A czym będą kusić wystawcy tegorocznej edycji? Na pewno nie zabraknie tradycyjnego pieczywa, serów, wędlin, miodów, powideł i wielu innych przysmaków. Smakosze słodkości również znajdą coś dla siebie. Na stoisku województwa dolnośląskiego będzie można m.in. zakupić pierniczki wypiekane na miodzie lipowym  - symbol Szlaku Cystersów - nagrodzone w konkursie Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016" podczas festiwalu "Europa na widelcu", a także ręcznie wypiekane pierniki, które wyróżnia nietypowy, trójwymiarowy kształt oraz misterny, koronkowy styl zdobienia. Warmia i Mazury zapraszają natomiast na węgorza wędzonego w skórce oraz węgorza smażonego w marynacie - kultowe przysmaki z Kaborna. Mazowieckie z kolei zaoferuje między innymi przepyszne przetwory owocowe i warzywne jak np. paprykowa salsa z Papryki Przytyckiej znajdującej się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, fantastyczne do deserów wiśnie z rumem, czy mailiny w syropie.

Szefowie kuchni gotują dla Wielkopolan

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Mateusz Gessler - kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów certyfikowanych Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Z idolem młodych kucharzy będzie można spotkać się również na stoisku województwa wielkopolskiego. Nie zabraknie także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne. Tematem przewodnim będzie m.in. przygotowywanie kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej, wpisanej w ubiegłym roku na listę nazw produktów chronionych na terenie Unii Europejskiej, oraz dań, dla których będzie kluczowym produktem.

WSTĘP WOLNY!

opr.sw

Zobacz https://www.mtp.pl/pl/kalendarium/te11801/